Història

Primera cerimònia de graduació. (Lleons) Curs 79-80plan
Primera cerimònia de graduació. (Lleons) Curs 79-80

Els inicis del Petit Plançó

La nostra escola va néixer en el llunyà 1969, en el context d’una escola dins una societat franquista. Les classes es donaven en castellà, hi havia escoles o classes diferents per a nenes i per a nens, llibres de text impregnats de la ideologia franquista dominant i en castellà, religió obligatòria…

En aquest context, un grup de mestres i pares es plantegen una escola diferent, on s’ensenyi el català i en català, es practiqui la coeducació… els pares col·laboren amb l’escola i els mètodes d’ensenyament són actius: els nens hi participen. La major part del material d’ensenyament és elaborat pels mestres. Es valora una educació integral, artística i estètica.

Escola Cooperativa

En els anys 80 ens plantegem – amb altres escoles de Catalunya- la possibilitat de passar a la xarxa pública.

 

Aquesta possibilitat és rebutjada per l’equip de mestres, que no accepta les condicions que ofereix l’administració, i continuem com a Escola Cooperativa amb voluntat de servei públic.

 

El 1984 també els alumnes més grans s’organitzen en una Cooperativa: La Cooperativa d’alumnes “Lluís Companys”, que encara dura i gestiona una part de l’Escola.

Nous espais i creixement de l’escola

La primera seu és un local del C/ Montsalvatge, que es fa petit i es trasllada aviat al Passeig de Barcelona. El problema dels locals es fa greu ja que el nombre de nens creix.

La solució a la continuïtat de l’Escola arriba gràcies a la bona voluntat dels P. Caputxins que en aquells anys decideixen tancar el Convent d’Olot i ens van cedint gradualment nous espais. El curs 73/74 ja hi funcionen el Jardí d’Infants, el Parvulari i els cinc primers cursos d’EGB (Primària).

El debat sobre els objectius i principis que han d’orientar l’Escola cristal·litza el 1977 en la Constitució d’una Cooperativa de mestres i treballadors que n’assumeix la propietat en el compromís de continuar una Escola en equip on es reflexioni de manera periòdica i crítica sobre l’acció educativa, es controlin sistemàticament els nivells aconseguits i es vagi refermant l’equip de mestres.

Sala d'ordinadors. Curs 85-86
Sala d’ordinadors. Curs 85-86

Escola pionera en noves tecnologies

També en aquesta dècada l’Escola és pionera en l’ús de les noves tecnologies i apareixen a l’aula els primers ordinadors (els famosos Commodore ) i la tortuga del llenguatge Logo.

La reforma educativa

La promoció del 93/94 és la darrera que surt de l’Escola havent finalitzat el 8è d’EGB. La nova reforma educativa ens fa prescindir de la classe dels més petits (de 2 a 3 anys) i hem d’ampliar el centre per acollir els alumnes fins a acabar l’ESO. A partir d’aquest any el Petit Plançó acull alumnes dels 3 i fins als 16 o 18 anys.

Festa del 40è aniversari de l'escola Petit Planço
Festa del 40è aniversari de l’escola Petit Plançó

40è aniversari del Petit Plançó

El curs 08-09 l’escola celebra el seu 40è aniversari.

Durant tot l’any es realitzen diverses activitats, algunes de portes enfora i altres de portes endins.

A finals de juny, com a cloenda d’aquest aniversari, es celebra una festa a l’escola.

Back to Top